Fluer i Tisleia

Insektslivet i Tisleia skiller seg ikke veldig fra andre elver på Østlandet, med noen unntak. Her får du noen tips til fluer du bør ha med for å løfte ørreten til vak. 

Et utvalg av fluene vi omtaler under, kan du nå skaffe deg fra Larsen´s flies. Les mer om det her: Tisleia-boksen er klar

Sesongen på fjellet er ofte litt kortere og mer intens enn lavere i landet, samtidig som elva kan gi godt tørrfluefiske selv midt i juli når elvene i lavlandet gjerne går litt i dvale grunnet varmen.

Tidlig på sesongen i Tisleia er det som regel fjærmyggvarianter og eventuelt steinfluer som kan få ørret til å vake på overflaten. I midten av juni begynner det å klekke Baetis Rhodani og de første store klekkingene av denne døgnflua kan gi veldig godt fiske. Sjekk værmeldingen og ta turen når det er meldt regn og skiftende vær.

I andre nærliggende elver kommer gjerne klekkingene av Ephemerella Aurivilli etter at Rhodani-klekkingene går mot slutten. Aurivilli finner du ikke i Tisleia. Derimot finner du Heptagenia Dalecarlica, en døgnflue som i farge ligger et sted mellom Aurivilli og Heptagenia Sulphurea, som det også er forekomster av i Tisleia. Dog kan imitasjoner av både Aurivilli og Sulphurea fungere godt når det klekker Dalecarlica. IMG_0002

Når den første varmen har fått tak mot slutten av juni begynner også vårfluene å røre på seg. Både små, mellomstore og større varianter kan klekke, og ofte i store forekomster.

I slutten av juni og begynnelsen av juli kan det klekke Siphlonurus Aestivalis, i områder av elva som er mer stilleflytende. Dette er en skikkelig godbit som ørreten mer enn gjerne smaker på.

Klekkingen avtar noe utover sommeren, men vårflueklekkinger kan du oppleve hele juli måned. Mot slutten av juli og i starten av august begynner andregenerasjons døgnfluer å røre på seg.

Utover sommeren må man heller ikke undervurdere diverse landinsekter. Både stankelbein og maurimitasjoner kan løfte ørret til vak. Ikke minst kan også russeflua, Bibio Pomonae, være en vinner i månedsskiftet juli/august og utover august måned.

Har du noen av disse fluene i boksen din når du besøker Tisleia er du godt rigget for å kunne lure en eller flere nydelige fjellørreter til vak. For fjærmygg bør du ha med både noen buzzere, klekkere og fullvoksne alternativer. For døgnfluer anbefaler vi at du har med nymfer, klekkere, duns og spinnere. Ha med vårfluere i forskjellige størrelser – nymfer, klekkere og fullvoksne varianter. Og, ikke glem noen varianter av nevnte landinsekter.

Trenger du et utvalg av disse fluene? Sammen med Larsen´s flies har vi nå utviklet Tisleia-boksen

dun_paa_vann_crop

Reklame