Opp og ned i Tisleia

IMG_1854
Sommeren går mot slutten, og spesielt tørrfluefisket etter ørret har hatt en liten hvileperiode.

Totalt sett har det vært greit med vann i Tisleia i løpet av denne sommersesongen, med gjennomsnittlig 12,6 kubikkmeter per sekund med vann siden åpningsdagen 20. mai. Samtidig har det vært perioder med litt lite vann, og perioder med en del varierende vannføring på kort tid. Slik som de siste to døgnene hvor vannføringen gikk fra over 22 kubikkmeter per sekund på søndag, ned i snaue 14 et par timer i går før så ut til å stabilisere seg rett under 18. Dette holdt i rundt 12 timer før regulanten strupet syv kubikkmeter per sekund i en morgentime tirsdag. Slike raske og delvis store variasjoner i vannføringen kan prege fisket, men mengden vann regulanten har sendt gjennom elvestrekkene i årets sesong kan vi ikke klage på. Vi håper denne trenden med god vannføring fortsetter i årene som kommer, og håper på enda bedre stabilitet underveis.

Gode fangstrapporter
Det rapporteres fra flere hold om gode fangster i sommer, og fisk som er i veldig godt hold. Det er meget gledelig. Blant annet har noen skrevet i fangstboka ved «Hilton», gapahuken i nedre fluesone, at de fanget en ørret på 2,3 kilo på spent spinner den 9. juli. Akkurat det må ha vært en ganske så flott opplevelse – gratulerer til den dyktige fiskeren!

For vår del har Tisleia-sesongen vært delt i to. Noen turer, og naturlig nok bomturer i juni, helt fravær i juli og et lite comeback med et par dagsturer tidlig i august. I juni ble vi ofte plaget av vinden, men fikk en fantastisk dag på slutten av den årlige langhelgen.
Augustdagene har vært utfordrende med mye venting og utforsking. Det er spådd store mengder av «russerflua» Bibio Pomonae denne sesongen, og i Tisleia skal de begynne å røre på seg helt i slutten av juli og i begynnelsen av august. Det ville sannsynligvis gitt et ganske så morsomt fiske, men de har foreløpig glimret med sitt fravær, til tross for enkelte augustdager med fin temperatur. Spesielt på dagtid nå i august har vakaktiviteten vært laber. Kveldsfisket har tidvis vært veldig spennende med noen timer hvor flotte Tisleia-ørreter har vist seg i overflaten.

Utover mot fredningstid 10. september regner vi med at det kommer mer klekkinger av andregenerasjons døgnfluer som kan gi fine stunder i elva. Litt regnvær kan sette i gang gode klekkinger. Store landsinnsekter som stankelbein og maur kan fortsatt løfte fisk til hugg. På dager med i overkant mye møkkavær uten mye overflateaktivitet kan også en nymfe eller en liten streamer være effektivt for å komme på talefot med ørreten. Og ikke glem at ørreten er en predator – kanskje en museimitasjon svømmende over en liten kulp etter mørkets frembrudd er spennende nå når høsten nærmer seg?

Skal du til Tisleia? Husk fiskekort og hvilke regler som gjelder til enhver tid. Oppsynet er på jobb – ta vel imot dem når de stopper innom for en prat og sjekk av fiskekort.

Klikk her for regler for fiske i Tisleia og her for kjøp av fiskekort.

1 tanke på “Opp og ned i Tisleia

  1. Vi så en liten sverm Bibio når vi var i øvre fluesone på tirsdag i forrige uke, men de holdt seg kun i lyngen og ikke i nærheten av vannet. Kanskje det bare var en liten smakebit på det som kommer😉

    Liker

Legg igjen en kommentar