Den logiske demningen brister – igjen

Tisleia 23jun T Molstad 2

(Foto: Thorbjørn Molstad)

Vannføringen i Tisleia er dessverre nok en gang et tema som må adresseres.  

For de av oss som er i overkant opptatt av Tisleias ve og vel, er vannføring et viktig og tilbakevendende tema. Som regel er temaet for lav vannføring, fordi lav vannføring påvirker livet i elva negativt. I tillegg til dette har store og hyppige variasjoner i vannføringen vært et viktig tema for mange.

Tross ekstreme mengder snø i fjellet denne våren, har sesongen 2020 tidlig vært preget av veldig lav vannføring i Tisleia, også i perioder hvor insekter starter sin ferd fra nymfer til flyvende insekter, og når ørreten i elva begynner å beite på nevnte klekkende insekter ute i vannmassene.

Fra 1. mai og frem til 3. juni var Tisleia aldri over 4 kubikkmeter vann per sekund, og nede i 1,7 kubikk på det laveste. 1,7 kubikk er kritisk for livet i elva, og rett og slett vondt å observere. Deretter fulgte noen fine dager med i overkant av 5 kubikk første helgen i juni, hvor det samtidig regnet ganske bra i området. Dette ble avløst av at regulanten, Foreningen til Bægnavassdragets Regulering (FBR), igjen tok vannføringen ned til 2-tallet. På direkte spørsmål var forklaringen at «det er lite etterspørsel etter kraft» og «Det ventes fremdeles noe flomtap i nedstrøms kraftverk, og det er plass til vannet i Tisleifjorden. Derfor holdes vannet igjen.»

Vi forstår at pengene rår for kraftprodusentene. Vi forstår også at kraftprisen er historisk lav. Men den logiske demningen FBR gjemmer seg bak gang etter gang, brister dessverre igjen.

Vannføringen økte tilbake til 5-tallet etter et par dager på lave 2-tall, og holdt seg stabil frem til midten av juni hvor den ble økt en del, opp til 17 kubikkmeter vann i sekundet. Da viser virkelig Tisleia seg fra sin beste side.

Samtidig så vi at det fortsatt var mye vann på vei inn i magasinet i Tisleifjorden grunnet store mengder snø i fjellet. Det bekymret oss. Normalt slipper FBR fra 10 kubikk med vann og oppover i Tisleia når det gjenstår mellom to og tre meter til høyeste regulerte vannstand i Tisleifjorden, men det skjedde ikke i år. Dette stusset vi voldsomt over, og vi fryktet det ville få konsekvenser. Dessverre fikk vi rett.

Mandag forrige uke startet FBR en «kjøring» av elva som virkelig virker lite planlagt og særs ufornuftig. I løpet av et par hektiske timer ble vannføringen i elva mer enn doblet. Dette stanset alt av insektsklekkinger i elva, den gikk grumsete og det fløyt små bjørketrær, rusk og rask nedover elva. Det var også fiskere som tidlig på dagen hadde vadet seg i posisjon på en liten øy i elva, et sted det er lett å vade til på ganske høy vannføring, som virkelig fikk problemer med å komme seg tilbake på fast grunn. Den plutselige og raske økningen kunne med andre ord fått fatale konsekvenser. Heldigvis gikk det bra denne gangen.

Etter noen timer med over 40 kubikkmeter vann i sekundet gjennom elveløpet, tok FBR vannføringen ned til 23 kubikk igjen. Dette holdt en liten stund, før de inn mot torsdag 25. juni startet en ny oppgang, som til slutt flatet ut på hele 54,5 kubikkmeter vann i sekundet. Da er Tisleia stor, ekstremt stor. I Tisleia regnes over 64 kubikk som «middelflom», men allerede på over 54 kubikk er det enorme krefter i sving.

Store og raske variasjoner i vannføringen vil ikke bare ha en negativ effekt på livet i elva og naturen rundt, det forringer også opplevelsen for de som bruker området til rekreasjon og fiske. Besøkende som kanskje har vurdert en tur til området, noe som igjen betyr lokal verdiskaping, velger andre destinasjoner for sin tur fordi elva er for stor. Det er vanskelig og skummelt å fiske og en avkjølende dukkert i elva etter en deilig fjelltur lar seg ikke gjøre uten å risikere egen helse. Lokalsamfunnet i Tisleidalen lider mer enn nødvendig når de som sitter på reguleringsknappen ikke klarer å regulere en elv de har ansvaret for på en mer fornuftig måte. Utfordringer med at potensielle besøkende velger bort Tisleidalen dukker også opp når elva er altfor liten midt i de potensielt beste fiskeperiodene i året. Og er det noen som trenger besøk i dette spesielle 2020-året vi er inne i, så er det alle som lever av turistnæringen, direkte eller indirekte.

Vår påstand er at disse høye toppene og voldsomme variasjonene kunne vært unngått om FBR hadde valgt å jevnt sende mer vann i Tisleia tidligere i mai og spesielt juni – basert på den historisk snøtunge vinteren vi har bak oss i området. Samtidig forstår vi veldig godt at det meste av Østlandet på en eller annen måte opplever flomtendenser, overfylte vannmagasin og store elver denne våren og sommeren. Men, med en jevn og høyere vannføring i Tisleia tidligere, i en elv som enkelt kan kontrolleres, ville fortsatt Tisleifjorden steget på grunn av tilsiget. Blant annet har Flya gått på over 30 kubikk i det meste av juni. Og med høyere vannføring i Tisleia tidligere ville det sannsynligvis ikke vært nødvendig å hurtigtømme Tisleifjorden nå for å unngå mer overløp enn de opplever på demningen.

Vi synes det er leit at Tisleia, og andre norske vassdrag, blir behandlet på en tidvis så uforsvarlig måte. Så regulert som Tisleia er i alle kanter, bør det være mulig å planlegge bedre for snøsmelting og vannmengder. Det bør være mulig å unngå store variasjoner og høye topper. Da får man også den positive bieffekten av at livet i elva har det bedre i perioder hvor insektene klekker og fisken skal spise seg opp etter en lang vinter, og det blir mer forutsigbarhet for alle som benytter Tisleidalen til rekreasjon – det seg være fiske, bading eller turer i området. Dette er et ansvar som ligger hos FBR, og det smerter å se at de ikke tar dette ansvaret på alvor.

På vegne av venner av Tisleia og lokalt næringsliv,

Styret i Tisleia elveeierlag
Ola Løkken, Vasetdansen Camping
Lars Jølstad, Joker Fjellbu
Henrik Frantsen, Fru Frantsen på Sanderstølen Hotell
Morten Blom, kursleder fluefiskekurs for Veteraner i regi av Veteranforbundet SIOPS og hytteeier i Tisleidalen
Lasse A. Vangstein, fluefiskeguide og ansvarlig for tisleia.net

Merk: Grafene under viser gjennomsnittlig vannføring (oransje) i Tisleia fra 8. juni til morgentimene 29. juni 2020, samt variasjonene i selve vannføringen (blå). Tallene er hentet fra NVE.

Vannføring juni Tisleia 2020

2 tanker på “Den logiske demningen brister – igjen

 1. Hei og takk for bra tips angående fiskeplass i flomstor elv!

  Vi så to ørret og fikk to ørret onsdag forrige uke. Torsdag derimot var det ei enda større, død elv og ikke minst en død dal!

  Møtte èn annen fisker, men han pakket og dro – samt en camping som stengte spesielt tidlig grunnet lite besøk (kanskje ikke underlig). Enda godt Sanderstølen serverer en fortreffelig middag =)

  Vi får prøve igjen en annen gang, stå på og takk for en god informativ side!

  Liker

 2. Forhåpentligvis ser det ut til å bevege seg i riktig retning mtp. minstevannsføring i alle fall. I det nye forslaget til manøvreringsreglement står det følgende: «I tiden 1.7-1.11 skal det slippes minimum 3,0 m3/s og 2,0 m3/s resten av året fra dam Tisleifjorden til Tisleia.»
  Får bare håpe saken snart blir ferdigbehandlet og de nye kravene gjort gjeldende. Saken har pågått siden 2009, så det begynner vel å bli på tide at dette landes og iverksettes nå.

  Klipp fra saken:
  Krav om revisjon av konsesjonsvilkår for Åbjøravassdraget i Gol,
  Vestre Slidre, Vang, Hemsedal og Nord-Aurdal kommuner i Oppland og
  Buskerud
  NVE anbefaler at det innføres nye og moderne standard konsesjonsvilkår for reguleringen av
  Åbjøravassdraget. Regulant er Foreningen til Bægnavassdragets Regulering (FBR). Vi har lagt
  vekt på miljøhensyn og balansere dette mot viktigheten av regulerbar kraft i kraftsystemet.
  Vilkårene vil gi myndighetene hjemmel til å pålegge relevante avbøtende tiltak. NVE vil anbefale
  slipp av minstevannføring i Buaråni på 0,1 m3/s hele året, i Flya på 2,0 m3/s i perioden 1.7-1.11 og
  1,0 m3/s resten av året og i Tisleia 3,0 m3/s i perioden 1.7-1.11 og 2,0 m3/s resten av året. Foreslått minstevannføringsslipp vil være positivt for fisk, fiske og landskap på de nevnte strekningene uten at det vil føre til merkbart krafttap for regulanten.

  Dessverre er det lite håndfast i saken som vil hindre regulanten i å forstette sin historikk med uforutsigbar og uforståelig jo-jo-kjøring i Tisleia.

  Les mer om saken her:
  https://www.nve.no/konsesjonssaker/konsesjonssak?id=5831&type=V-1#
  http://webfileservice.nve.no/API/PublishedFiles/Download/200901562/1944657
  http://webfileservice.nve.no/API/PublishedFiles/Download/200901562/2419146

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s